Skip to main content

Beli Handphone Canggih Tak Sama Macam Yuran Tadika Anak

Hari berganti hari, tahun berganti tahun. Bila tengok anak yang kecil sering merengek nangis tiba-tiba dah besar. Dah pandai bercakap, minta itu dan ini. Tak sangka Afif yang dulunya kecik dah besar sekarang. Tahun depan dah sekolah! Dah besar anak mama, macam tak percaya je.

Saya ni jenis suka buat apa-apa kena berbincang dulu. So memang selalu bincang dengan suami pasal masa depan anak-anak. Suami pun setuju nak hantar Afif belajar seawal usia 4 tahun. Sebenarnya bukan nak bebankan anak, tapi sebab nak biasakan dia dengan environment baru supaya dia boleh belajar bergaul dengan kawan-kawan.

Mula-mula pening nak decide tadika mana nak hantar. Last-last Genius Aulad menjadi pilihan. Sebenarnya masa Afif bayi lagi saya pernah survey tentang Genius Aulad tu. Terdetik dalam hati satu hari nanti aku akan hantar anak ke sini. Tak sangka dalam pening-pening nak buat pilihan memang apa yang kita fikirkan dulu, menjadi kenyataan.

Macam biasa saya akan buat survey dalam encik google tentang yuran tadika. Rata-rata yang saya tengok semuanya 1k ke atas. Terfikir saya sejenak, mahal betul yuran tadika, macam masuk belajar universiti. Lama jugak saya termenung. Kalau handphone canggih, handbag mahal, baju kasut cantik dan apa-apa lahh saya boleh beli kenapa tidak untuk pendidikan anak?

Saya tak tahu orang lain sependapat dengan saya ke tidak. Tapi semua ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak.

Ada yang kata, "buat apa hantar yang mahal-mahal, yang biasa-biasa kan ada".

"Tadika mana-mana pun sama, tapi tengok pada budak gak, selaju dan sepantas mana dia boleh terima"

"Kau dulu pun belajar kat tadika kemas je dik"

Macam-macam pendapat! Kalau asyik dengar cakap-cakap orang semua tak jadi kerja. Yang baik saya terima dengan berlapang dada.

Okay sekarang saya nak kongsikan bayaran yuran tadika Genius Aulad  bagi tahun 2015 sebagai rujukan semua ibu bapa kat luar sana.




Di Genius Aulad juga disediakan transporter. Harga bulanan untuk transporter berbeza mengikut berapa jarak rumah ke tadika. Jangan tak tahu pergi dan balik harga berbeza sebab ada ibu bapa yang nak sehala (pergi sahaja) atau dua hala (pergi balik).

Pilihan semua di tangan anda, tepuk dada tanya hati!


Popular posts from this blog

Definisi Berpantang Untuk Wanita Selepas Bersalin

Apa yang dimaksudkan dengan berpantang?


Menurut kamus Dewan Bahasa Edisi ketiga, berpantang bermaksud sesuatu yang dilarang dilakukan mengikut adat dan kepercayaan. Bagi wanita yang baru melahirkan anak, mereka dilarang melakukan perkara atau memakan sesuatu sehingga tamat tempoh berpantang iaitu selama 44 hari. Meskipun terdapat satu pihak iaitu pakar perubatan yang tidak bersetuju dengan amalan pantang larang ini, namun ia telah menjadi kepercayaan dan ikutan masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi.
Berpantang secara alami tidak akan memudaratkan jika tidak diamalkan secara keterlaluan. Hakikatnya tempoh berpantang itu sendiri adalah proses pemulihan dan emosi ibu. Seelok-eloknya amalan ini haruslah tidak bertentangan dengan kaedah rawatan moden. Kebiasaannya tempoh bersalin adalah selama 44 hari. Namun ada pihak yang melanjutkan tempoh berpantang sehingga 100 hari untuk tidak bersama suami demi kebaikan jangka panjang.
Selain itu, amalan berpantang ini adalah untuk memastikan badan…

5 Sebab Kenapa Kita Perlu Berjimat Cermat

Semalam saya tanya hubby, "nak makan apa malam ni?".
Dia jawab "makan apa yang ada je".
"Jom makan luar nak?" Kata saya.
"Takyah lah!"
"Ehh nape? Saya lapar ni"
"Jimat! Awak kan bole masak"
Ekkk!! [terkono den sebijik-sebijik] Dalam hati saya, ehh duit ada nak jimat cermat plak. Kenapa perlu berjimat cermat? Zaman la ni semuanya duit. No money no talk!
Nak makan duit!
Nak masuk tandas awam duit!
Nak lalu atas jalan kena tol duit!
Nak isi minyak duit!
Semuanya duit. Pening aihh cite pasal duit ni. Nak cari duit pun pening. Ada duit pun pening. So sekarang ni takyah pening-pening, apa kata kita berjimat cermat dan belanjakan apa yang perlu saja. 
Ibarat keperluan vs kehendak. 
5 Sebab Kenapa Kita Perlu Berjimat Cermat.

#1 Digunakan semasa kecemasan
Selalunya kita takkan tau bila hal-hal kecemasan akan berlaku. Kereta rosak ke, tayar pancit ke, eksiden ke. Jadi kena sediakan payung sebelum hujan. Hasil dari pendapatan bulanan kita perlu simp…

Gadjet Impian Untuk Bisnes Shaklee Saya

Huawei P9 Plus atau Iphone 7 Plus? 
Mana satu nak pilih? Sebab dua-dua best!
Rasa nak dua-dua bole? Hahaha [gelak tamak]
Saya memana pun okeh sebenarnya. Sebab skrg kalau nak taip entry blog ke nak edit gambar ke semua guna smartphone. Jarang dah guna laptop. 
Cuma baru ni adik bongsu saya ada bagitau pasal iphone7 sambil tunjuk review dari youtube. Yang sangat menarik minat saya adalah kualiti rakaman video. Haihhh bila tengok rasa wowww! Cantik giler gambar dia.
Memandangkan saya ada terfikir untuk hasilkan video sendiri makanya saya perlukan phone yang bole hasilkan gambar yang cantik supaya wajah saya nampak lawa tanpa cela. Haa gitteew! 
Tapi tak nak lawa di gambo je kalau bole nak lawa bebetul. Kebetulan pulak bulan ni promo Collagen Powder haa akak dah rembat 2 kotak tau siap Vivix dan Vit C skali. Bila kulit i flawless sila jangan jeles, buat rugi ja. Why not u pun beli then kita lawa sesama. Lebih afdal gitteww.
So berbalik pada smartphone tadi mana satu pilihan hati?
Rasa nak beli I…