“Alfalfa?”
“Apa tu alfalfa ek?”
Di Amerika Utara dan Australia ia dikenali
dengan nama alfalfa atau saintifiknya medicago sativa. Manakala di UK, Afrika
Selatan dan New Zealand nama yang selalu digunakan adalah Lucerne.
Alfalfa adalah sejenis tumbuhan herba dan ia
biasanya boleh hidup 4 hingga 8 tahun malah sehingga 20 tahun bergantung kepada
iklim. Alfalfa juga tumbuh dengan ketinggian sehingga 1 meter dan mempunyai
sistem akar yang dalam, menjadikan ia sangat berdaya tahan. Akar tunjangnya
yang mengunjur sedalam 6 meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral
daripada mendapan di dalam tanah. Alfalfa
juga dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan”. Gambar ilustrasi menunjukkan akar tunjang alfalfa menjalar jauh ke dalam berbeza dengan akar dari pokok jagung.
Perbezaan Alfalfa Complex Shaklee berbanding jenama lain ialah
ianya di tanam secara orgnaik di
California yang bebas dari
pestisid, herbasid dan
menggunakan bahan baja yang bebas
dari kimia. Untuk memastikan produk yang berkualiti, tumbuhan ini
mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai
sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi. Kemudian
apabila daun alfalfa yang telah matang ianya akan dituai. Kenapa perlu
tunggu matang baru dituai? Ini kerana hanya daun yang matang sahaja kaya
dengan sumber klorofil.
Kemudian
daun-daun ini dikeringkan terlebih dahulu dengan udara secara semulajadi untuk
mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Manakala bahan-bahan yang tidak
penting tidak akan diambil. Daun-daun yang kering ini akan dibiarkan menjadi
serbuk sebelum dipadatkan dalam bentuk tablet. Kesemua proses ini dijalankan di
bawah pengawasan dan kawalan Shaklee dengan begitu ketat dan teliti.
Kebaikan Alfalfa Untuk Kesihatan
Herba
alfalfa telah lama digunakan oleh manusia sejak lebih dari 2500 tahun terutama.
Antara nutrisi dan zat yang terdapat di dalam alfalfa ialah ianya kaya dengan
protein, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan
fitokimia.
“Pengambilan 10 biji alfalfa sehari bersamaan
dengan segelas susu”
Antara
manfaat alfalfa untuk kesihatan ialah:-
Mencuci Hati, Darah dan Usus –
Ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan
badan berasid, menyingkirkan toksin, membersihkan hati, kolon, darah dan
mencantikkan kulit dan otot.
Melawan Alahan – Memperbaiki
keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air (athlete’s
foot) dengan berkesan.
Baik Untuk Kesihatan Usus dan Perut –
Memperbaiki masalah sistem penghadaman badan seperti kembung, ulser, gastrik,
hyperacidity serta sembelit.
Menyingkirkan Lemak dan Kolestrol –
Terdapat kajian menunjukkan pengambilan alfalfa dalam jangka masa yang panjang
dapat mengurangkan pembentukan lemak di dalam badan, mengurangkan paras
kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok serta darah tinggi. Ini kerana
alfalfa mengandungi saponin seperti span yang bertindak sebagai serat untuk
menyerap kolestrol.
Melawan
Kanser – Alfalfa
bertindak meningkatkan alkali di dalam badan untuk memperbaiki sel-sel kanser
dan tumor dengan memakan 30-50 tablet.
Melegakan Keletihan – Antra
kumpulan vitamin yang terdapat di dalam alfalfa ialah vitamin B1, B2, B3, B5,
B6 untuk melegakan keletihan badan
Mencegah / Merawat atritis – Oleh kerana sumber kalsium
di dalam alfalfa sangat tinggi ianya dapat mengurangkan kelegaan sakit atritis