Sunday, July 5, 2015

Resepi Sosej Roll Mudah Anak-Anak Pun Suka

Hi semua,

Hari ni nak share resepi paling senang di dunia. Resepi apa? Sosej roll mudah.

Tak perlu nak uli-uli tepung buat dough hanya dengan menggunakan roti gardenia.

Actually dah lama nak buat sosej roll ni, tapi tak terbuat-buat sebab takde masa. So ada masa terluang ni saya pun try la buat.

Lagipun roti dah nak hampir luput. Daripada membazir baik buat sosej roll ye dak?

Bahan-bahan dia senang sangat nak sediakan. Jom tengok.

Bahan-bahan :

8 keping roti [dilenyek dengan gelas]

8 sosej ayam [direbus atau digoreng terlebih dahulu]

2 biji telur

Sedikit lada sulah

Sedikit breadcrumbs [kalau rajin nak buat sendiri pun boleh, tapi saya beli yang dah siap]

Cara membuatnya :

Lenyekkan roti dengan menggunakan gelas supaya minyak tidak dapat diserap apabila digoreng. Kemudian ambil sosej tadi letakkan di atas roti dan gulungkan dia. Pada hujung roti tadi letakkan telur sebagai pelekat.

Dah siap!

Eh belum lagi, roti yang dah siap digulung dicelupkan ke dalam telur. Selepas itu gelek-gelek kan sosej roll di atas breadcrumbs. Lepas tu boleh la digoreng hingga warna kuning keemasan.

Senang kan? Kacang goreng je tu.

Siap! Haa ni baru betul.