Skip to main content

Kenapa ESP Shaklee Terbaik Untuk Anda?


Berakhirlah sudah bulan Ogos, berpusu-pusu orang di Shaklee HQ untuk closing. Dan tak lupa jugak Promo Win Them Back 50%. Ramai pulak saya terima order untuk promosi 50% tu, apa taknya beli ESP dan Vita C dengan separuh harga. Murah bukan? Tapi hanya untuk ahli Shaklee yang sahaja. Rugi la mereka yang tak daftar ahli tu kan. 

So malam tadi upline saya inform promosi Shaklee untuk bulan September 2015 kali ini adalah ESP! Bila dapat tau je ESP apalagi seronok saya. Apa taknya saya ni hantu ESP kalau tak minum ESP dalam sehari rasa tak lengkap hidup ni. Dah bertong-tong ESP saya minum sejak saya mula join ahli sehingga la sekarang. ESP ni sangatlah terbaik, tak tau nak cakap camne hanya orang yang pernah minum je tau. Tapi saya tak nak la kedekut ilmu dengan orang lain, jadi meh la saya kongsikan bersama anda tentang kebaikan ESP shaklee sumber protein terbaik di dunia.

Kenapa ESP ni terbaik?

§  Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik ~ Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organik? sebab kajian penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan dan dari segi kajian sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amat la penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya ni.

§  Kacang soya mesti Non GMO (tidak dihasilkan secara genetik) ~ Kenapa kacang soya mestilah non genetic modified engineered (Non GMO)? sebab secara umumnya kacang soya yang dari jenis genetik ni adalah murah untuk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.

§  Soy Protein mesti mengandungi 9 asid amino penting ~ Badan memerlukan kesemua 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi, enzyme. Jika salah satu asid amino penting yang hilang, sistem imun akan lemah dan banyak fungsi badan yang penting akan ditangguhkan atau dihentikan.

§  Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alkohol ~ Alkohol tu kan haram yelah satu hal gak tapi kalau dicuci dgn alkohol ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko kanser paru-paru etc. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

§  Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan ~ Amino acids sangat sensitif dengan suhu yang panas. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.

§  Soy isolate itu mesti ditambah dengan unsur kalsium kenapa? ~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Oleh yang demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein untuk meneutralkan kembali serbuk soy itu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.

Serius cakap memang ESP ni terbaik sangat, beza dengan kacang soya di pasaran. Ia juga adalah kunci kepada awet muda sebab kandungan asid amino penting bantu mencantikkan kulit dan mengurangkan kesan parut. Sebab tu berpantang untuk baby ke-3 kali ni saya nak minum ESP banyak-banyak untuk hilangkan kesan strechmark. Malah ia memberi tenaga sepanjang kehamilan saya. 

Siapa kata ESP ni tak best? Belum try belum tau kan. Saya tertarik sebab ia Non-GMO. Kalau anda google apa itu Non-GMO mungkin anda akan faham sendiri dan mula berkira-kira untuk membeli bahan makanan di dalam rumah. Tapi jangan sampai takut nak makan pulak ye, kebuluran nanti.





Popular posts from this blog

Definisi Berpantang Untuk Wanita Selepas Bersalin

Apa yang dimaksudkan dengan berpantang?


Menurut kamus Dewan Bahasa Edisi ketiga, berpantang bermaksud sesuatu yang dilarang dilakukan mengikut adat dan kepercayaan. Bagi wanita yang baru melahirkan anak, mereka dilarang melakukan perkara atau memakan sesuatu sehingga tamat tempoh berpantang iaitu selama 44 hari. Meskipun terdapat satu pihak iaitu pakar perubatan yang tidak bersetuju dengan amalan pantang larang ini, namun ia telah menjadi kepercayaan dan ikutan masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi.
Berpantang secara alami tidak akan memudaratkan jika tidak diamalkan secara keterlaluan. Hakikatnya tempoh berpantang itu sendiri adalah proses pemulihan dan emosi ibu. Seelok-eloknya amalan ini haruslah tidak bertentangan dengan kaedah rawatan moden. Kebiasaannya tempoh bersalin adalah selama 44 hari. Namun ada pihak yang melanjutkan tempoh berpantang sehingga 100 hari untuk tidak bersama suami demi kebaikan jangka panjang.
Selain itu, amalan berpantang ini adalah untuk memastikan badan…

5 Sebab Kenapa Kita Perlu Berjimat Cermat

Semalam saya tanya hubby, "nak makan apa malam ni?".
Dia jawab "makan apa yang ada je".
"Jom makan luar nak?" Kata saya.
"Takyah lah!"
"Ehh nape? Saya lapar ni"
"Jimat! Awak kan bole masak"
Ekkk!! [terkono den sebijik-sebijik] Dalam hati saya, ehh duit ada nak jimat cermat plak. Kenapa perlu berjimat cermat? Zaman la ni semuanya duit. No money no talk!
Nak makan duit!
Nak masuk tandas awam duit!
Nak lalu atas jalan kena tol duit!
Nak isi minyak duit!
Semuanya duit. Pening aihh cite pasal duit ni. Nak cari duit pun pening. Ada duit pun pening. So sekarang ni takyah pening-pening, apa kata kita berjimat cermat dan belanjakan apa yang perlu saja. 
Ibarat keperluan vs kehendak. 
5 Sebab Kenapa Kita Perlu Berjimat Cermat.

#1 Digunakan semasa kecemasan
Selalunya kita takkan tau bila hal-hal kecemasan akan berlaku. Kereta rosak ke, tayar pancit ke, eksiden ke. Jadi kena sediakan payung sebelum hujan. Hasil dari pendapatan bulanan kita perlu simp…

Pengalaman Bersalin Yang Sangat Mencabar Dan Cukup Trauma

Alhamdulillah setelah sebulan lebih melahirkan baby amr, saya berkesempatan untuk berkongsi cerita dengan anda-anda semua. Ada yang rindu saya ke? Eceh perasan macam artis pulak. Okay saya bersalinkan baby amr pada 7 Oktober 2015 jam 3.15 am di Hospital Besar Ampuan Rahimah dengan berat 3.5kg secara normal. Baby amr antara anak yang paling besar saya lahirkan berbanding abang dan kakak dia. Tu pun sebab dah overdue seminggu, syiok dia duk dalam perut mama.
Orang kata lain anak lain ragam dia, macam tu jugak saya. Pengalaman melahirkan mereka juga berbeza yang sama hanya sewaktu mengandung. Saya tak pernah alami morning sickness yang saya tau saya akan jadi kuat makan. Haha! Seronok makan masa pregnant ni makan banyak pun orang tak kisah sebab makan untuk dua orang. Tapi kena berpada-pada lah nanti kena macam-macam penyakit baru tau. So far alhamdulillah saya hampir nak GDM [kencing manis ketika mengandung] lagi sikit je lagi, bacaan air gula saya masa tu 7.7 kalau cecah 8 memang menan…