Friday, September 16, 2016

Tips Pengurusan dan Perancangan Kewangan Bila Dapat Bonus Shaklee

Jom saya list down apa yang perlu dalam melakukan pengurusan dan perancangan kewangan peribadi especially bila dapat gaji atau Bonus Shaklee.

√ Perbelanjaan mestilah dibawah gaji pendapatan bulanan diperolehi. Nak formula mudah. Gaji - (Simpanan + Pelaburan + Bayaran Wajib) = Perbelanjaan. 

Kalau nak berbelanja,pastikan buat check list terlebih dahulu. Utamakan barangan mana yang perlu dibeli dan barang mana yang hendak dibeli. Penting kena bezakan keperluan dan kehendak.

Setiap kali dapat gaji, make sure simpan paling minimum 10% daripada gaji bulanan. Ia bertindak sebagai emergency money jika memerlukan.Pastikan asingkan 10% itu ke akaun lain.

√ Buat tabung contohnya tabung holiday nak g makan angin kena ada duit kan? Takkan sedut angin je hihi.

Pastu tabung bina rumah impian atau beli rumah. Boleh buat pelaburan jugak tu sebab nilai hartanah akan semakin naik.

√ Disarankan buat auto debit terus ke lain-lain akaun. Contohnya housing loan, credit card, insurans dan sebagainya.

√ Melabur di skim pelaburan yang disahkan oleh kerajaan seperti ASB, biarlah modal sikit asalkan konsisten setiap bulan.  

Terkadang ke laut jugak perbelanjaan kita ni. So apa nak buat?

Jom join shaklee