Skip to main content

Siapa Dr. Forrest C. Shaklee?

Pada awal pembabitan saya dalam shaklee, saya tak pernah tau pasal Dr. Forrest C. Shaklee. Bila saya dengar cerita mengenai beliau di dalam Bengkel Nutrisi Shaklee saya rasa wahhh kagumnyee!

Lepas ni macam nak duduk kampung pastu bercucuk tanam sendiri. Hidup pasti lebih sihat kan? Jom kita kenal siapa Dr. Forrest C. Shaklee.

Dr Forrest C. Shaklee, anak kedua kepada pasangan Robert dan Martha Shaklee telah dilahirkan pada tahun 1894; di Carlisle, Iowa. Beliau mempunyai seorang abang bernama Ralph, 6 tahun lebih tua daripada beliau; dan adik perempuan yang muda 3 tahun daripada beliau yang bernama Cecily.

Forrest ketika lahirnya telah didiagnos mempunyai congenital tuberculosis. Malahan, ketika dilahirkan juga (ceritanya) beliau kelihatan seolah tidak bernyawa sehingga terpaksa diberi bantuan pernafasan artificial respiration untuk membantu meransang pernafasan. Prognosis doktor juga menyatakan bahawa jangka hayat Forrest tidak akan lama; yakni Forrest akan mati sepertimana kanak-kanak lain yang didiagnos penyakit yang sama. 

Ibubapanya tidak mahu menerima bulat-bulat prognosis tersebut; lalu melakukan pelbagai usaha untuk membantu Forrest agar dapat terus hidup seperti kanak-kanak lain yang sihat. Menurut ceritanya, Forrest terlantar berminggu-minggu di dalam buaian dalam keadaan 'motionless' (tidak bergerak, pergerakan amat minima). Ibunya Martha mencuba pelbagai teknik tradisi dengan penggunaan herba untuk membantu Forrest. Martha yakin dengan kuasa Tuhan dan kuasa alam semulajadi.

Akhirnya, demi kesihatan dan kehidupan Forrest, mereka sekeluarga pun berpindah ke sebuah ladang di Moorhead, Iowa. Di sini, Forrest diubati oleh ibunya sendiri dengan memberikan beliau diet yang kaya dengan khasiat tumbuhan semulajadi dan herba-herba; serta di sini juga beliau dapat menikmati suasana yang sihat dengan udara yang yang bersih dan segar, serta bebas pencemaran.

Akhirnya, berkat usaha gigih tersebut, pada usia 4 tahun, Forrest mampu berdiri sendiri tanpa bantuan. Namun, point yang paling penting, Forrest akhirnya disahkan doktor yang beliau telah sembuh sepenuhnya daripada penyakit tibi.

# Vitalized Minerals Vitamin Pertama Di Dunia

Forrest mengisi masa remajanya di ladang Moorhead dengan memerhati dan mengkaji haiwan dan kitaran hidup mereka dengan alam semulajadi. Ada satu kata-kata Forrest yang sangat terkenal tentang ini, iaitu;

"Animals watch for the signals and listen to the voice of nature, while men have forgotten how to read or listen to them."

Forrest juga selalu terfikir, kenapa kanak-kanak lain yang senasib dengannya; dilahirkan dengan penyakit TiBi tidak mampu untuk bertahan, sedangkan beliau masih mampu terus menghirup udara segar di bumi ini. Akhirnya, jawapannya ialah, kerana cinta ibunya Martha terhadap dirinya yang mengubati dan menjaga dirinya dengan menggunakan kuasa alam semulajadi. 

Forrest adalah living testimony kuasa penyembuh hebat daripada alam semulajadi. 

Dipendekkan cerita, pada tahun 1915, pada usia Forrest 21 tahun, multivitamin pertama di dunia dicipta oleh beliau sendiri; dan dipanggil Vitalized Minerals. Inilah multivitamin yang diamalkan jutaan penduduk dunia sejak itu sehinggalah kini dah 100 tahun ia wujud di dunia ini.

# Seorang Yang Sukakan Ilmu

Dr Forrest sepanjang hayatnya tidak pernah berhenti belajar. Pada tahun yang sama beliau mencipta Vitalized Minerals, beliau juga telah graduated sebagai seorang chiropractor; daripada Palmer School of Chiropractic, di bawah bimbingan chiropractor pertama di dunia, iaitu Dr Daniel David Palmer. Pada 1920-an, Dr Forrest telah menerima degree sebagai Doctor of Divinity. Kemudian, pada usia 37 tahun, Dr Forrest menerima diploma sebagai Doctor of Naturopath. Kemudian, semasa Perang Dunia ke-2, beliau telah menjadi seorang licenced short-waved radio operator dan trained radio operator for submarines. Beliau juga pernah menjadi seorang radio personality. 

# Menghidap Kanser

Dr Forrest juga pernah menjadi seorang radiologist (beliau buka klinik). Ketika itu, tidak ramai yang tahu tentang bahaya sinaran xray. Akibatnya, pada usia 27 tahun, Mayo Clinic melalui diagnosis yang dilakukan, mengesahkan yang Dr Forrest telah terkena Terminal Cancer. Mereka menawarkan untuk memotong lengan dan kaki beliau.

Namun, sebagai seorang manusia yang amat percayakan pada kuasa penyembuhan alam semulajadi, beliau menolak tawaran itu dan berusaha mengubati sendiri kanser tersebut. Dr Forrest kemudiannya berpindah untuk menetap di sebuah ladang di Davenport dan memulakan program intensif mengubati dirinya sendiri. Kisah ibunya Martha menjaga dan mengubati beliau sewaktu kecil, sehingga sembuh daripada penyakit TiBi menjadi inspirasi beliau.

Dr Forrest mengambil dos tinggi Vitalized Minerals yang diciptanya BERSAMA dengan satu lagi penemuan baru; iaitumengamalkan pengambilan gabungan 9 herba yang mempunyai fungsi detoks (membersih) dan menyembuhkan sel-sel tubuh. Beliau tahu, proses detoks ini penting untuk mengatasi kesan yang dialami oleh tubuhnya yang rosak akibat sinaran radiasi di kliniknya sendiri (beliau tutup klinik tersebut selepas disahkan kanser dan pindah ke Davenport).

Buat pengetahuan semua, gabungan 9 herba itulah yang akhirnya menjadi suplemen Herb Lax yang amat popular di kalangan pengguna Shaklee kini. Selain daripada itu, Dr Shaklee juga amat menjaga diet hariannya melalui pemakanan yang 100% hanya berasaskan alam semulajadi yang bersih dan segar.

Akhirnya, selepas setahun Mayo Clinic mengesahkan yang beliau telah pulih daripada kanser tersebut.

# Penubuhan Shaklee Product 

Pada 1 April 1956, Shaklee Product ditubuhkan bersama dengan dua orang anak beliau, iaitu Lee dan Forrest Jr. Syarikat ini ditubuhkan dengan 100% komitmen untuk membantu memperbaiki taraf kesihatan manusia, tanpa mengganggu dan merosakkan alam semulajadi.

Slogan syarikat ini ialah "Products in Harmony with Nature and Good Health"; dan mottonya "DO BUSINESS BY THE GOLDEN RULE".

Dr Shaklee sebagai General Manager dan Product Development; Forrest Jr sebagai Business Manager; Lee sebagai Markerting and Promotion Manager. Business ini sememangnya family business.

Mereka kemudiannya telah mencipta satu sistem yang mana Shaklee Product bakal memberikan peluang pekerjaan dan kesihatan tanpa had kepada semua manusia di dunia, tak kira apa pangkat dan umur sekalipun.

Kini, sistem yang dicipta berdasarkan konsep "to teach others.. to teach others .. to others ini.."; menjadikan Shaklee Product sebagai syarikat Network Markerting pertama. Selain daripada itu, Shaklee Product juga amat mementingkan kualiti produk yang dihasilkan. 

Produk pertama yang dikeluarkan oleh Shaklee Products ialah Pro-Lecin Nibblers iaitu protein soya dan lecithin dalam bentuk tablet. Setahun kemudian, Herb Lax diperkenalkan dan vitalea pula diperkenalkan tak lama selepas itu, menggantikan Vitalized Minerals yang asal. 

Pada tahun 1957, Vita Lea dalam bentuk tablet mula dikeluarkan di pasaran. Produk bukan suplemen pertama, namun masih lagi bercirikan selamat pada alam semulajadi, Basic H diperkenalkan di pasaran Amerika pada tahun 1960. Basic H adalah pencuci serbaguna yang PERTAMA bebas fosfat, pekat dan bio-degradable. 

Setahun selepas itu, Soy Isolate Protein pertama di dunia dihasilkan.

# Shaklee Product Ke Shaklee Corporations

Pada tahun 1964, Shaklee Convention yang pertama diadakan di San Francisco dengan kehadiran seramai 150 orang busines leaders. 

Kemudian, pada tahun 1972 Shaklee Product telah ditukarkan namanya kepada Shaklee Corporation; dan beberapa tahun selepas itu, pasaran Shaklee mula memasuki Jepun, Kanada; Shaklee masuk ke Malaysia pada tahun 1988. 

Dr Forrest C. Shaklee sendiri meninggal pada usia 91 tahun (tahun 1986), dengan meninggalkan satu legasi yang besar yang terus mampu membantu ramai sehingga kini.





Popular posts from this blog

Definisi Berpantang Untuk Wanita Selepas Bersalin

Apa yang dimaksudkan dengan berpantang?


Menurut kamus Dewan Bahasa Edisi ketiga, berpantang bermaksud sesuatu yang dilarang dilakukan mengikut adat dan kepercayaan. Bagi wanita yang baru melahirkan anak, mereka dilarang melakukan perkara atau memakan sesuatu sehingga tamat tempoh berpantang iaitu selama 44 hari. Meskipun terdapat satu pihak iaitu pakar perubatan yang tidak bersetuju dengan amalan pantang larang ini, namun ia telah menjadi kepercayaan dan ikutan masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi.
Berpantang secara alami tidak akan memudaratkan jika tidak diamalkan secara keterlaluan. Hakikatnya tempoh berpantang itu sendiri adalah proses pemulihan dan emosi ibu. Seelok-eloknya amalan ini haruslah tidak bertentangan dengan kaedah rawatan moden. Kebiasaannya tempoh bersalin adalah selama 44 hari. Namun ada pihak yang melanjutkan tempoh berpantang sehingga 100 hari untuk tidak bersama suami demi kebaikan jangka panjang.
Selain itu, amalan berpantang ini adalah untuk memastikan badan…

Gadjet Impian Untuk Bisnes Shaklee Saya

Huawei P9 Plus atau Iphone 7 Plus? 
Mana satu nak pilih? Sebab dua-dua best!
Rasa nak dua-dua bole? Hahaha [gelak tamak]
Saya memana pun okeh sebenarnya. Sebab skrg kalau nak taip entry blog ke nak edit gambar ke semua guna smartphone. Jarang dah guna laptop. 
Cuma baru ni adik bongsu saya ada bagitau pasal iphone7 sambil tunjuk review dari youtube. Yang sangat menarik minat saya adalah kualiti rakaman video. Haihhh bila tengok rasa wowww! Cantik giler gambar dia.
Memandangkan saya ada terfikir untuk hasilkan video sendiri makanya saya perlukan phone yang bole hasilkan gambar yang cantik supaya wajah saya nampak lawa tanpa cela. Haa gitteew! 
Tapi tak nak lawa di gambo je kalau bole nak lawa bebetul. Kebetulan pulak bulan ni promo Collagen Powder haa akak dah rembat 2 kotak tau siap Vivix dan Vit C skali. Bila kulit i flawless sila jangan jeles, buat rugi ja. Why not u pun beli then kita lawa sesama. Lebih afdal gitteww.
So berbalik pada smartphone tadi mana satu pilihan hati?
Rasa nak beli I…

5 Sebab Kenapa Kita Perlu Berjimat Cermat

Semalam saya tanya hubby, "nak makan apa malam ni?".
Dia jawab "makan apa yang ada je".
"Jom makan luar nak?" Kata saya.
"Takyah lah!"
"Ehh nape? Saya lapar ni"
"Jimat! Awak kan bole masak"
Ekkk!! [terkono den sebijik-sebijik] Dalam hati saya, ehh duit ada nak jimat cermat plak. Kenapa perlu berjimat cermat? Zaman la ni semuanya duit. No money no talk!
Nak makan duit!
Nak masuk tandas awam duit!
Nak lalu atas jalan kena tol duit!
Nak isi minyak duit!
Semuanya duit. Pening aihh cite pasal duit ni. Nak cari duit pun pening. Ada duit pun pening. So sekarang ni takyah pening-pening, apa kata kita berjimat cermat dan belanjakan apa yang perlu saja. 
Ibarat keperluan vs kehendak. 
5 Sebab Kenapa Kita Perlu Berjimat Cermat.

#1 Digunakan semasa kecemasan
Selalunya kita takkan tau bila hal-hal kecemasan akan berlaku. Kereta rosak ke, tayar pancit ke, eksiden ke. Jadi kena sediakan payung sebelum hujan. Hasil dari pendapatan bulanan kita perlu simp…