Korang biasa minum air soya tak?
Ada yang suka minum?
Ohhh feveret ni, suka sangat dengan soya. Tapi bila sebut soya je
mesti orang kata soya tak bagus. Dah lama dah isu soya ni kan. Rasa dah
bertahun-tahun. For me soya yang korang rasa kontroversi tu adalah soya yang
berasaskan dari kacang soya yang telah diubah genetiknya [GMO].
GMO tu apa ek?
GMO atau Genetically Modified Organisms bermaksud
tumbuh-tumbuhan atau binatang yang dihasilkan melalui teknik bioteknologi
penggabungan gen juga dikenali sebagai Genetic Engineering.
Ia adalah proses pengambilan gen daripada satu spesis dan kemudian
memasukkanya ke dalam satu spesis yang lain dengan tujuan untuk menghasilkan
suatu bentuk sifat atau ciri-ciri yang diingini. Misalnya bagi kes di
Amerika Syarikat, isu gen ikan flounder [American flatfish] dari lautan
Atlantic yang dimasukkan ke dalam tomato bagi menghasilkan tomato yang tahan
pada suhu yang sejuk daripada biasa maka tomato tersebut lambat rosak.
Maksudnya dorang amik gen ikan tu untuk hasilkan buah tomato yang tahan lama.
So soya pun camtu gak la tapi tak sure soya ni amik daripada gen ape. Untuk kes
tomato tadi kita nak panggil dia Tomato Fish ke ek? Huhu~
Kewujudan GMO.
Okehh meh kita belajar sikit tentang sejarah wujudnya GMO ni.
GMO mula diperkatakan dari tahun 1953. Tercetusnya idea bagi
produk bioteknologi ini apabila James Watson dan Francis Crick menemui struktur
DNA yang berbentuk heliks berganda [double helix]. Melalui DNA maklumat
fungsi genetik yang terperinci dapat diperolehi. DNA yang juga dikenali
sebagai "magic molecule of life" mengandungi kod informasi bagi
penghasilan protein-protein khusus (gen). Bermula pada tahun 1975 teknologi
rekombinan DNA ini mula berkembang pesat namun di dalam keadaan yang terkawal
serta mempunyai keupayaan yang menakjubkan dan di luar jangkaan. Kejuruteraan
genetik ini juga merupakan teknik pertama yang dapat menggabungkan gen daripada
spesis yang berlainan bagi menghasilkan pelbagai produk berasaskan bioteknologi
yang lain. So ada pro dan cons la pasal GMO ni, ada yang baik dan ada yang
buruknya. Yang buruknya boleh beri kesan kepada manusia.
Negara kita tidak terkecuali dari arus revolusi bioteknologi ini
memandangkan hampir 70 peratus pengeluaran biji soya di dunia adalah melalui
kaedah kejuruteraan genetik ini. Didapati lebih 30,000 produk makanan yang
terdapat di pasaran Malaysia adalah berasaskan kacang soya yang telah diubah
suai secara genetik dan diproses di Malaysia. Di antara produk kacang soya yang
berkemungkinan berasaskan kejuruteraan genetik ialah kicap, emping, bijirin,
ais krim, biskut, susu rumusan bayi dan banyak lagi.
So nak elakkan dari mengambil produk berasakan GMO kena tengok
pada label. Tapi kat Malaysia takdak lagi label-label ni. Cuma ada certain
produk sekarang dah mula letak label Non-GMO. Kalau korang perasan la kat
pasaraya ada susu soya yang dah ade letak label tu.
Kacang Soya ESP Shaklee Tak Bagus?
ESP Shaklee ni sendiri pun adalah berasakan protein soya. Tapi
bukan soya sebarangan, ia adalah soya terpilih dan berkualiti yang mana ia
diproses pada kadar suhu yang rendah. Ia juga diiktiraf seluruh dunia dengan
mempunyai kajian klinikal. Malah ESP Shaklee ada label Non-GMO. Tak caya boleh
tengok kat tong ESP Shaklee
Korang ESP Shaklee ni selamat tau untuk diminum. Malah ada yang
kata bila minum ESP Shaklee kulit bertambah cantik dan flawless.
Haa berani la nak kata ESP Shaklee ni tak baguihhh!